Autorki innowacji: Danuta Górnicz, Beata Leszczorz, Małgorzata Menzler

Innowacja jest realizowana w Szkole Podstawowej nr 31 w Katowicach w latach szkolnych 2012-2015
Autorki innowacji: Danuta Górnicz, Beata Leszczorz, Małgorzata Menzler

17 października 2014

W czwartek (16.10.2014) odwiedziła nas zaprzyjaźniona Pani Bibliotekarka z MBP F. 31 - Pani Bożenka, która zrobiła nam niezłą niespodziankę...
Poza legendą i wiadomościami o kuchni warmińsko - mazurskiej przygotowała dla nas mazurski specjał PLINCE Z POMOĆKĄ. Poniżej znajdziecie zdjęcia i przepis - może z rodzicami spróbujecie zrobić to w domu? Było pyszne!!!























 
Plince z pomoćką



Plince:

  500 g ziemniaków
 1 cebula
 3 łyżki mąki pszennej
 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
 2 jajka
 1 szczypta soli
 1 szczypta pieprzu

Pomoćka:

 50 g twarogu
 100 g śmietany 18 %
 1 cebula
 1 ząbek czosnku
  sól
 pieprz

Dodatkowo:
150 g wędzonki lub skwarek
4 łyżki szczypiorku lub drobno posiekanej cebulki
smalec do smażenia

Pomoćka: Twaróg rozgnieść z kwaśną śmietaną, dodać zmiażdżony czosnek i drobno posiekaną cebulę. Wszystkie składniki mieszać dokładnie. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Odstawić.

Plince: Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach wraz z cebulą. Z masy odcisnąć wodę. Następnie dodać jajka, mąkę. Wędzonkę pokrojona w drobną kostkę przesmażyć na smalcu na patelni, dodać do ziemniaków (zamiast wędzonki można dodać skwarki). Na końcu doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać, formować placki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na patelni z dwóch stron na złoty kolor.
Przed podaniem polać pomoćką, na górę posypać posiekanym szczypiorkiem.

SMACZNEGO!!!